jkllogo

Wie zijn we

 

Hoe het allemaal is begonnen?

In de 'JKL FLASH' (leden infoblad van Jachtklub Leopoldsburg) van juni 1995 werd een eerste oproep gedaan om met een zeemanskoor te starten.

Tot een gestructureerde koorwerking is het toen niet gekomen. Toch was het ei gelegd en is er iets blijven broeden aan de kanaalkom in Leopoldsburg. Bij clubactiviteiten, opendeurdagen en dergelijke, werd er door stoere stuurlui duchtig op los gezongen. Het zingen zat er wel in maar kwam er onvoldoende uit.

Dat veranderde toen een aantal JKL schippers deelnam met de VVW vloot aan de Tilburgse havenfeesten MariVin in augustus 2000. Een manifestatie in Nederland vergelijkbaar met de jaarlijkse VVW Toervaart reunie.

Op podia rondom de Tilburgse Piushaven traden meerdere zeemanskoren op en dat werkte aanstekelijk. Toen terplaatse ook nog bleek dat JKL lid Gina Treunen, de schippersvrouw van de HOBO, jarenlang koor- en dirigeer ervaring had werd terplekke een planning gemaakt om na het verlof met de repetities van wal te steken.

Op een zondagochtend in oktober 2000 raakte het in 1995 gelegde koorei eindelijk uitgebroed. De schaal brak en de boreling bestond uit dertien schippers en een ambitieuze dirigente. Ze begon onmiddellijk met het aanleren van een Russisch volksliedje 'Nje Katie'. De eerste geluidjes klonken aandoenlijk.

Na iedere repetitie was er vooruitgang merkbaar en steeg samen met het enthousiasme ook het aantal koorleden. Op aanvraag van de leden werden de repetities met een uur uitgebreid als voorbereiding naar ons eerste publiek optreden; de JKL nieuwjaarsreceptie in het clubhuis 'Drakar'.

Het zelfde jaar zijn er nog uitvoeringen geweest in april op de Corsendonk-rondvaartboot in de kanaalkom te Turnhout; in mei tijdens de Internationale Toervaartreunie te Geraardsbergen, in juli, als afsluiter van ons eerste werkjaar, een zeer gesmaakt optreden te Evere en Brussel ter gelegenheid van een jubileum viering van de Belgische Marine en hun nationale vereniging van oudgedienden.

Tijdens de publieke optredens in ons jong bestaan is gebleken dat zeemansliederen zeer in de smaak vallen, zelfs bij het niet varend publiek. Bekende liedjes zoals 'De lichtjes van de Schelde' en 'My Bonnie' worden spontaan door jong en oud meegezongen.

Het JaKL Shanty-koor uit Leopoldsburg was het eerste Belgisch koor dat lid werd van de ISSA: 'the International SHANTY and SEASONG Association'.

De doelstellingen van de ISSA zijn:

  • het behoud van shanties en zeemansliederen als cultuurgoed,
  • onderlinge steun, samenwerking en uitwisseling van informatie en kennis tussen de aangesloten koren en
  • het onderhouden van contacten tussen de deelnemende landen.

Hoogtepunten sinds het ontstaan van het JaKL Shantykoor zijn o.a. de optredens in Westende, het eigen JaKL Concert en de deelnames aan de verschillende Shantyfestivals in Drachten, Leek, Rotterdam, Praag, Terneuzen en Papenburg. 

Het JaKL Shantykoor repeteert om de 14 dagen op zondag voormiddag in het JKL clubhuis 'Drakar' tijdens de niet-zomerse periode (sept t/m juni). In de zomermaanden leggen we (meestal) de riem eraf zodat iedereen van een verdiende vakantie kan genieten.

Momenteel telt het JaKL Shanty-koor twintig leden. Allemaal amateurs die samen plezier beleven aan het zingen van zeemansliederen en dit onder de vakkundige leiding van Steve Janssens, de dirigent van het koor.

 

pict20.jpg
cultuurraad.png
vvw.png
kes.png
issalogo-nld.png
drakar1
watererfgoedvlaanderen